• Arbeiderpartiets Lillian Skjærvik, Jørn Øversveen og Ingvar Midthun fikk informasjon om Curida.

    FOTO: Stein Cato Nybakken

Elverum: – Og dette er jo bare begynnelsen, sier daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen.

Ingvar Midthun, Jørn Øversveen og Lillian Skjærvik fra Elverum Arbeiderparti fikk i går informasjon om hvor langt selskapet er kommet i prosessen. Curida tar over anlegget fra Takeda Nycomed 1. juli.

– Vi er helt i sluttfasen om tre kontrakter. Jeg kan dessverre ikke opplyse om hvem, men det gjør det mulig for oss å starte opp produksjonen nesten umiddelbart etter 1. juli, sa Skymoen. Tidligere har iElverum skrevet at det i oppstartsfasen vil bli 40 arbeidsplasser ved fabrikken. Nå er tallet oppjustert.

– Noen vil komme til etterhvert, men innen nyttår vil det være 50 arbeidsplasser her, sier han.

Ansattes penger

For to år siden kom altså sjokk-beskjeden om at japanske Takeda ville legge ned produksjonen i Elverum. Det innebar i utgangspunktet at 192 industriarbeidplasser ville forsvinne.

Med en gang ble det mobilisert både politisk og administrativt i Elverum. Tidlig i prosessen tok også 122 ansatte affære og la egne penger inn i det nye selskapet, Strandmoen Næringsutvikling (SNU). SNU skulle sørge for å opprettholde arbeidsplasser gjennom å drifte fabrikken videre. I dag eier ansatte og tidligere ansatte 84 prosent av aksjene. Flere av disse fikk ikke tilbud om ny jobb.

Finn Andersen i SNU sier de ansattes innsats har vært helt avgjørende for å få til ny drift.

– Det sier litt at folk spytter egne penger i dette uten at de garanteres videre jobb. I tillegg er det nedlagt over 6.000 dugnadstimer for å få dette til. Uten denne gratis-innsatsen hadde vi ikke klart det, sier han. Andersen er også fornøyd med at har klart å holde på den høye kompetansen i bedriften.

– Alle de vi helst ville ha med videre, er med. Det er vi veldig glade for, sier han.

Stor kapasitet

Leif Rune Skymoen sier de også merker effekten av fabrikkens gode rykte.

– Når vi forteller dem at vi er de samme menneskene, samme maskinene og samme lokalene, blir de beroliget. Takeda Nycomed er kjent for å være bunnsolide og til å stole på, sier han. Skymoen er klar på at 1. juli bare er begynnelsen og at fabrikken har rom for å vokse.

– Dette var Elverums største private arbeidsgiver. Vi kan bli det igjen, sier han. Han begrunner det med at det aldri er blitt satset så hardt på forskning innenfor helse som nå. Han mener også Curida kan bli en viktig aktør i å utvikle nye produkter i legemiddelindustrien.

– Vi er veldig gode på produksjon, men allerede har jeg vært i kontakt med sju norske bedrifter som vil ha oss med på utviklingsbiten. I forhold til der vi er 1. juli kan vi tredoble produksjonen med det utstyret vi har, sa han.

Politisk drahjelp

Det nye selskapet er etablert uten eksterne investorer. Finn Andersen sier det nok vil bli nødvendig med ekstern hjelp etterhvert om fabrikken skal vokse. Derimot ba de i går om politisk hjelp for å få fokus på bedriften. I fjor ble det bestemt at produksjonsenheten ved Folkehelseinstituttet skulle legges ned. Curida mener produksjonen og produksjonsutstyret i stedet kan flyttes til Elverum.

– Det er en politisk avgjørelse. Det trenger vi hjelp av dere for å få til, sa Skymoen til de tre fra Elverum Ap. Ingvar Midthun lovte å ta initiativ til et møte med stortingsbenkene for Hedmark og Oppland samt helsepolitikere på Stortinget.