• Denne medisinen koster 19.000 kroner på apoteket.

Elverum: Da Linda Karina Madsen skulle hente de nye AD-HD medisinene på apoteket fikk hun sjokk. Medisinen fastlegen hadde skrevet ut, kostet 19.000 kroner. Madsen har brukt medisiner mot sykdommen i ni år og har aldri hørt om noe lignende.

– Hun som tok imot resepten på apoteket skjønte heller ingenting. Hun trodde det måtte være feil, men etter en sjekk viste det seg at det stemte, sier Madsen.

Medisinen, Dexedrine Spansule er en depot-tablett og er ikke hyllevare ved norske apotek og må bestilles. Normalt får man utgiftene til medisiner refundert av staten, men det er etter en søknad og behandlingstid på tre måneder. Ettersom medisinen er på hvit resept må brukeren legge ut beløpet i mellomtiden. Det hadde ikke Madsen anledning til.

Medisiner hver dag

Linda Karine Madsen fikk diagnosen AD-HD i voksen alder for snart ni år siden. Hennes sønn på 13 år har også sykdommen og begge er avhengige av medisiner for å takle hverdagen.

– Vi har vært litt «på og av» medisiner og har prøvd det meste. Jeg startet med Ritalin og det fungerte greit en stund, men etterhvert begynte bivirkningene med kvalme og svimmelhet å komme. Det ble tilslutt så ille at jeg måtte kutte de ut, sier hun.

Etter dette prøvde Madsen flere typer medisiner som ikke fungerte optimalt. Helt til hun fikk Dexedrine som inneholdt de virkestoffene som ga best effekt på henne.

– Men så gikk denne medisinen ut og de var ikke lengre å få tak i. Sammen med fastlegen ble de enige om å prøve Dexedrine Spansule som kunne bestilles. Det var helt til hun så prisen.

Blå resept

– Jeg har vært i kontakt med AD-HD foreningen og Kompetansesentret for AD-HD, men det er ingen som kan gi meg et skikkelig svar på hvorfor det er sånn, sier Madsen.

iElverum har også forsøkt å få klarhet i hvorfor disse medisinene er så dyre, uten å lykkes.

– Hvorfor skal disse medisinene være på hvit resept. Kunne de ikke heller vært på blå resept slik at vi som trenger den bare hadde trengt å betale en egenandel, spør Madsen.

Hun har nå søkt om å få dekket utgiftene til denne medisinen, men regner ikke med svar med det første. I mellomtiden bruker hun medisiner som ikke fungerer optimalt.

– Både jeg og sønnen min bruker medisiner for 1.500 kroner i måneden allerede. Men vi må ha de for at ikke sykdommen skal slite oss helt ut, sier hun.