• Landbruks- og matminister Job Georg Dale åpnet utstillingen med et øksehugg.

Elverum: - Jeg husker godt vi lærte om fotosyntesen på skolen, men noe av lærdommen er nok blitt borte med årene. Det gjelder nok for mange av oss og derfor er det kjempeflott at Norsk Skogmuseum har laget en utstilling som gjør folk nysgjerrige, sa kronprinsen til iElverum da besøket var over.

7,5 meter høyt

Til sang fra Søbakken skolekor og musikk av Erik Lukashaugen og Annar By ble kronprinsen med følge ønsket velkommen til Skogmuseet rett før klokken 18.00 tirsdag kveld. Sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) fikk kronprinsen se den splitter nye utstillingen som har kostet seks millioner kroner. I sentrum av utstillingen står treet som er 7,5 meter høyt. Den amerikanske kunstneren og drosjesjåføren Kevin Iris måtte bruke 750 aluminiumsrør som inneholder seks kilometer kabel. Under glassgulvet kan du se rotsystemene og det som skjer med treet under bakkenivå.

- Jeg har aldri sett noe lignende, sa kronprins Haakon. Han syntes det var spesielt fascinerende å se treet skifte farge etter årstidene.

- Dønn alvorlig

De vel 100 fremmøtte på åpningen fikk en grundig innføring i betydningen fotosyntesen har for skogen og miljøet. I sin åpningstale sa museumsdirektør Stig Hoseth at utstillingen er ment å skulle begeistre.

- Den skal begeistre og fascinere. Fotosyntesen er dønn alvorlig, men den er også vakker, sa han.

Det var landbruks- og matminister Jon Georg Dale som gjorde øksehugget som markerte åpningen av utstillingen-

– Dette hadde ikke vært mulig å få til uten støtte fra en samlet skognæring, sa han.