• I FIRE ÅR: Bjørn Kristoffersen har drevet Elverum Jakt og Våpen i fire år, siden mai 2011. FOTO: MAY NORDSVEEN

Elverum: – Det er med blandete følelser jeg gir meg. Men det er det eneste riktige. Bransjen blir tøffere og tøffere for hver dag. Det er mindre og mindre å tjene. Jeg er avhengig av norske leverandører og sitter igjen med for lite. Skal en drive i dag, må en drive med import. Det er for små marginer, en må betale mellomledd og konkurrere på pris. Det er de store aktørene og pengene som rår, men det er tøft i alle bransjer, sier Bjørn Kristoffersen.

– Interessen for jaktbekledning og våpen er stor, og folk handler over alt. Det er priskrig. I mange tilfeller gjør noen hundrelapper at enkelte kjøper gevær et annet sted, sier han.– Hva koster et gevær?– Ei pakke, gevær med optikk, koster 16.000-17.000 kroner, forteller han.

Stor nedgang blant småviltjegere og tilreisende jegere, at en del elgjegere gir seg og dårlig tilvekst av elg har også innvirkning på avgjørelsen om å legge ned forretningen.

Kompetanse

G-Sport på Amfi Elverum selger også våpen. Også der merkes nedgangen i antall elgjegere.

– Vi har begynt å merke at Kristoffersen legger ned forretningen, og det er nå i begynnelsen av juni at leveringen av våpen begynner, sier Bjørn Kulbulien.

Med nedleggelsen av forretningen forsvinner ikke bare Elverums eneste spesialvåpenhandel. Kristoffersens kompetanse som fagmann på våpen og utstyr blir også borte for dem som har handlet hos ham.

– Det er leit at forretningen blir nedlagt. Det gjør det vanskelig å få tak i det vi jegere trenger, sier den trofaste kunden Nils Nordhagen. Han påpeker viktigheten av den kompetansen som Kristoffersen har.

Nordhagen er innom for å se på det Kristoffersen har igjen av geværer, men ender opp med en eske patroner etter en god prat med Kristoffersen.

I jaktbutikk i Oslo

– Jeg har alltid vært interessert i jakt og skyting siden jeg var liten, og jeg har jobbet i en jaktbutikk i Oslo, forteller Kristoffersen.

Før han startet sin egen forretning med en ansatt i mai 2011, var han ansatt hos Jaktpartner, som hadde forretning på gateplan i Kvartalet.

Alle varene hans på salg, og vil få alt vekk så fort som mulig før han begynner å rydde i juli.Hva har du tenkt å gjøre etter at du stenger døra?– Det vet jeg ikke, men jeg søker på litt av hvert. Jeg har en god erfaring i forretningsdrift med meg. Forhåpentlig får jeg mer fritid. Ved å drive for meg selv har jeg jobbet seks dager i uka og hatt lite ferie. Det samme gjelder andre som driver egen forretning, sier han.