• Klubbleder: Klubbleder Robert Rødsdalen sier de ansatte ikke frykter for fremtiden. foto: stein cato nybakken

Vestad: Bråket rundt antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøttet i fjor høst må ta mye av skylden for at salget av kyllinger i Norge ser ut til å flate ut. En regjeringsoppnevnt ekspertgruppe avdekket i august i fjor at hver tredje kyllingfilet i butikkene inneholdt antibiotikaresistente bakterier.

Informasjonssjef i Nortura Ellen Flø Skagen sier nedgangen har vært markant.

– Vi har hatt en svikt i produksjon og omsetning av kylling på 15–20 prosent. Selv om vi nå ser at salget tar seg opp igjen, får dette ringvirkninger i konsernet, sier hun.

Nedbemanner

Konsekvensene for kyllingslakteriet i Elverum ble å nedbemanne med 20 ansatte i produksjonen. Fabrikken produserer i år 13 millioner tonn kylling. For et par år siden var tallet 20 millioner tonn.

– For oss var utfordringen mer sammensatt. Mye av slaktingen vi hadde her er flyttet til den nye fabrikken på Hærland. I tillegg kommer omsetningssvikten, forteller fabrikksjef Stig Vestveit. Nå er det igjen 135 ansatte på Nortura i Elverum.

– Flere fikk jobb i Hærland og flyttet dit. Noen gikk av på grunn av alder og noen har vi omskolert og hjulpet over i nye jobber. Sånn sett har nedbemanningen vært udramatisk, sier han. De 20 ansatte var ferdige ved fabrikken 1. mars.

– Frykter du for flere runder med nedbemanning?

– Vi håper jo at salget på sikt skal ta seg opp igjen. I så fall kan vi bare kjøre på med flere folk i produksjonen, sier Vestveit.

Frivillighet

Klubbleder ved Nortura Elverum, Robert Rødsdalen sier han ikke er bekymret for framtiden.

– Nei, dette er ikke noe vi snakker om til daglig. Vi håper og tror at salget skal ta seg opp igjen, sier han. Rødsdalen er glad for at de klarte å få til en udramatisk nedbemanning.

– Det er selvfølgelig aldri noe hyggelig at folk må slutte, men heldigvis har vi et bra team i Nortura som kan hjelpe folk over i nye jobber, sier han. Det første meldingene om at fabrikken på Vestad måtte skjære ned, kom allerede i oktober.

– Totalt fem ansatte takket ja til nye på Hærland, sier RødsadalenNortura Hærland i Østfold har gjennomført en betydelig utbygging og modernisering, og er en integrert slakte- og foredlingsfabrikk for kylling og kalkun. Fabrikken har 617 ansatte.

Nortura sier de vil fase ut Narasin i kyllingfôret innen 2016.

– Vi har aldri vært bekymret for forbrukeren. Det har nok skjønt budskapet, men det hjelper lite når butikkene er skeptiske. Men det er flere å flere forretninger nå som selger narasinfrie kyllinger, sier Ellen Flø Skagen.