• SKILLES: Store og små Cerisapoteter skilles på bandet til frø- og matpoteter.

Heradsbygd: – Dette er det andre året vi dyrker Cerisa og første året vi har tilgang på frøpoteter, forteller Bjørn Tore Skogsrud fra Melåsberget og brødrene Jon og Åsmund Arnesen fra Heradsbygd. De har hver sin gård, men driver sammen som Houm og Flammen.

Til sammen har de i år hatt 155 mål Cerisa, men tenker å øke neste år.

– Frøpotetforretningene bestemmer frøproduksjonen, sier de.

Som frøprodusent er Skogsrud lokal «far» til den nye delikatessepoteten Cerisa. Den er først dyrket i Overhalla Klonavlsenter i Nord-Trøndelag før den er sendt til norske frøpotetprodusenter og så til matpotetprodusentene.

– Opprinnelig kommer Cerisa fra Nederland, forteller Skogsrud.

Den er rød av farge, liten, avlang og best med skallet på.

– Delt i båter er den fin å tilberede i stekeovnen. Den er gul inni, og fin å lage potetstappe av, da uten skall. Da må det en skvett fløte til, sier Skogsrud på en måte som nesten får tennene til å løpe i vann.

Passer jordtypen

– Cerisa passer jordtypen her, som er sandholdig silt, en fin type jord. Utseendet er også viktig for forbruket. En potet skal være pen, sier Jon Arnesen.

– Vi har tro på denne poteten, og det er en gjengs oppfatning, men vi må følge opp. Det nytter ikke å produsere noe som ikke selger, legger broren Åsmund til.

En tilsvarende potet til Cerisa, men gul av farge, Erika, skal være med å ta opp konkurransen med franske poteter på det norske markedet.

Brødrene Arnesen dyrker sju slag poteter, blant dem Peik og Folva.

– Peik går til pommes fritês, forteller Jon Arnesen.

Folva er en liten hvit delikatessepotet. Den og Cerisa slår brødrene Arnesens nevø, Tor Jørgen Kramprud Arnesen og hans medkokker i Culinary Flying Circus et slag for og har flere oppskrifter på sin hjemmeside.

– Vaskete poteter i butikk må ha en rask omsetning, da de ligger under lys, påpeker Åsmund Arnesen.

Bra avling

Hos Heradsing er driftsleder Tor Ivar Bronken godt i gang med sorteringen av Cerisa, med store poteter til frø og mindre til matpotet.

– Vi har høstet 60 tonn Cerisa i tillegg til mandelpotet og Astrix. Det har vært en bra høst med bra avling. Vi satte poteter før regnet i begynnelsen av juni, mens de i Solør satte sent og holder fremdeles på å ta opp potetene, sier Bronken.

– Jeg forventer at det blir en populær potet. Selv bruker jeg den til gourmetmat. Den er et godt supplement til mandelpotet, som har samme fasong, den er saftig i forhold til mandelpotet, som ikke er god med olje. Det er Cerisa, sier han.

– Når poteter vaskes, er lagringsprosessen kort. De beste potetene har du når du har jord på kjøkkenbenken til potetene skal foredles, sier Bronken.

Den fjerde Cerisadyrkeren i Heradsbygd er Brede Østbye, som også dyrker settepotet.

– Så langt ser det bra ut, potetene er fine og bra når det gjelder lagring, sier Østbye. Han forteller at størrelsene på arealet, som i år er 45 mål, blir økt eller minket i takt med etterspørselen.

– Jeg har fått beskjed om at alt jeg dyrker skal gå til frø. Det betyr vel stor etterspørsel. Det som er spennende er om det bli nok småpotet, som kan selges som gourmetpotet, sier han.

Les også
NYHETER Antall potetsorter har økt fra 18–20 på 1990-tallet til 58 i dag.