ELVERUM: Allerede nå mener altså politiet at de har å gjøre med en landsomfattende sak, og at så mange som minst 100 jenter er fornærmet i saken. Den siktede elverumsingen sitter nå i varetekt. Mannen ble dømt for lignende virksomhet i 2012, da han ble dømt å sone seks måneder, i tillegg til at en del av straffen var betinget mot prøvetid. De nye forholdene han er siktet for er begått i prøvetiden. Elverumsingen skal ha utgitt seg for å være en jente, for så å få jentene til å sende seksualisert bildemateriale av seg selv.

Falsk profil

Siktede har på sosiale medier som Instagram, KIK og Snapchat hatt fiktive profiler hvor han har utgitt seg for å være en jente. Gjennom de kanalene har han fått kontakt med mindreårige jenter. Han har oppfordret jentene til å sende bilder og videoer av seg selv. Etter hvert har han oppfordret jentene til å utveksle intime bilder og filmer med ham. Flere har blitt med på det da de har følt et press eller har blitt truet av siktede. Han har i avhør fortalt at han i enkelte tilfeller har betalt for bilder/video i form av kontanter og/eller ved å sende påfyllingskoder for kontantkort.

Ifølge politiet har siktede har vært samarbeidsvillig og har erkjent de sakene vi har lagt fram for ham i avhør. Han har fortalt at han har opprettet fiktive profiler på flere sosiale medier for å komme i kontakt med unge jenter. Han har også innrømmet at han har kommet med trusler mot noen av jentene.

Flere siktede

I tillegg til sakene mot mannen fra Elverum er det opprettet saker mot to andre menn. De har hatt tilgang på bilder og videoer vi har beslaglagt hos siktede. Disse to, henholdsvis fra Hedmark og Agder, er begge pågrepet og har tilstått forholdene. Politiet utelukker ikke at flere kan bli siktet for overgrep.

Slo alarm

I slutten av juli ble Kripos kontaktet av en far. Hans datter hadde hatt kontakt med det hun trodde var en annen ung jente, og gjennom kontakten hadde hun følt seg truet og presset til å sende nakenbilder av seg selv.

Kripos undersøkte dette videre og opprettet en straffesak som ble oversendt til Hedmark politidistrikt da mistenkte i saken var hjemmehørende her. Etterforsking ble startet med en gang og siktede i saken ble pågrepet av politiet i Hedmark tirsdag 4. august. Siktede har siden vært varetektsfengslet og han har så langt samtykket til fengsling. Han er foreløpig fengslet fram til 26. oktober.

Stort beslag

Politiet har ransaket og beslaglagt mobiltelefoner og datamaskiner hos siktede. Innholdet som er sikret er blant annet bilder, videoer og chattelogger. Politiet mener materialet har stor betydning for etterforskingen videre. Så langt har de sikret over 170.000 bilder, rundt 3. 000 videoer og en mengde chattelogger. Gjennomgang, systematisering og analysering av det materialet er et svært omfattende og tidkrevende arbeid, opplyser politiet i en pressemelding.

Jentene

Politiet ønsker presisere at jentene som har kommet i kontakt med mannen via den falske profilen ikke har gjort noe galt. De er lurt av mannen, jentene har trodd at de chattet og delte bilder/videoer med en jevnaldrende jente. Det er mannen som har misbrukt et tillitsforhold og har lurt jentene til å utveksle svært intime bilder av seg til det de trodde var en annen jente.

Politiet har så langt arbeidet med å identifisere jentene siktede har hatt kontakt med. Jentene er i hovedsak i alderen 10–14 år. Nå jobbes det med forklaringer fra de jentene politiet vet hvem er. For de fleste vil det være et avhør, et såkalt dommeravhør ved Statens Barnehus. Hittil er det opprettet saker med fornærmede unge jenter i politidistriktene Hedmark, Hordaland, Follo, Sunnmøre, Agder, Vest-Finnmark og Nordre Buskerud. Politiet tror at saken vil øke i omfang, at det blir opprettet flere saker og at antallet fornærmede jenter vil øke.