• Hest og folk på tur til marten på Røros.
    FOTO: KNUT HOLMSETH

Engerdal: – Årets forkjørertur til marten på Røros har fisk som tema, da dette var en viktig leveveg for folk langs hele reisestrekningen, sier Hans Ole Lyseggen.

Han er nestleder i laget, og deler reiselederansvaret med Sigurd Svendsen på turen til Røros.

Lyseggen forteller at det i gjennomsnitt er 15 hester med i årets følge. På svensk side startet det med 15 hester, og på foreningens base ved Lomviksgården hopper tre hester av, og tre nye kom til.

Har svidd av 250.000

– Det er alltid stas og markering når vi ankommer Lomviksgården på turene våre til Røros. I tillegg har vi mange aktiviteter og samlinger der ellers i året, sier Lyseggen.

– Tidligere fikk vi bygningene på gården av kommunene, og nå har vi kjøpt opp hele eiendommen med jordveg og tilhørende mark. Det kostet oss omkring 150.000 kroner, og er egentlig billig. Som om det ikke er nok, har vi også investert omkring 100.000 kroner i en bandvogn og tilbehør. Det betyr at vi har svidd av en kvart million kroner, og går med planer om å kjøpe en bandvogn til bruk på svensk side, sier Lyseggen.

Han forteller at det også er tanker om å bygge flere stallplasser for bruk videre nordover reiseruta.

Fullt trykk

– Det har vært fullt trykk som vanlig på turene våre. Vi startet i Sälen, og hadde første musikkveld i Nordnäs i regi av Dalarne Femund Spelmannslag. Der var det også rakefiskkveld. Stor musikkveld hadde vi også i Sømådalen, og det hele topper seg med fullt show på Røros med mange nye innslag fra våre musikere, sier Lyseggen.

Han forteller at turen gikk om Drevsjø, og videre nordover Isteren med overnatting på Haugsetvollen, i Sømådalen og Tufsingdalen.

– Det har også vært buskspell og show på mange av de andre stedene vi har overnattet. Når det gjelder spelemannslaget har vi fått med Anders Lillebo som fast inventar, og det løfter all musikken vår. Han er musikkekspert. Som vanlig ellers sørger Svein Arild Johnsgård for show over alt med saftige replikker, sier Lyseggen.