• STOLT: Storebror Even og Petter ved veggen med familiens leveregler. - Jeg er stolt av Petter, sier Even.
    FOTO: MAY NORDSVEEN

Elverum: – Da kan de som går, gå på grusen, og vi som sparker bruke den andre delen av vegen, mener Petter.

Han forteller at det var veldig fint sparkføre da han skulle på skolen den dagen det ble gruset i Helge Væringsasens veg.

– Da jeg skulle til en kompis etter at det var blitt litt mørkt, var det gruset, og jeg måtte skyve sparken, forteller han.

– Petter var oppriktig frustrert, satte seg ned og skrev og fant kommunens e-postadresse. Det var helt hans egen idé uten innspill fra noen andre her. Det eneste jeg gjorde var å poste brevet hans, sier moren, Linda Magnor.

Petter sparker til og fra Søbakken skole, rundt halvannen kilometer hver veg, mye fordi det er lettere å henge sekken på sparken enn å bære den på ryggen, men også for å komme fortere fram.

– Jeg sparker mye, Even også, sier han og ser bort på den to år eldre storebroren.

Even legger ikke skjul på at han er stolt av lillebroren.

Har et poeng

Leder veg, park og anlegg, Jonny Stensåsen, sier han ikke har sett brevet fra Petter, men at han skjønner situasjonen.

– Smal grusing foregår stort sett på gang og sykkelveger, slik at det er framkommelig for dem som sparker. Men vi må også tenke på sikkerheten til bilene, sier Stensåsen.

– Petter har et poeng, sier senioringeniør i Elverum kommune, Ole Petter Hoem.

Han synes det er inspirerende at unge mennesker engasjerer seg og sier fra.

– Det liker vi, sier han.

– Vi har to aggregater som kan strø smalt, og vi har god erfaring med det. Men det er få plasser vi kan gruse smalt, og det tar mer tid. Vi får også mye klager om at det er for dårlig strødd. Det er tryggere på spark enn på beina, sier Hoem.

Skarpe kanter

Magnor forteller at det også er en annen ting Petter har nevnt flere ganger. Det er asfalten på gang- og sykkelstien fra Fylken til Søbakken skole.

– De rasper den opp når de rydder snø. Det gjør at det blir skape kanter nesten ned på grusen. En må være forsiktig når en kjører ned bakken fra skolen på sykkel. Det kan Even si fra til kommunen, sier Petter.

Det trenger nok ikke Even å gjøre.

– Petter har helt rett i at denne gang og sykkelstien trenger opprusting. Det er et av prosjektene vi vil ta tak i til sommeren. Det er fint med sånne innspill. Publikum ser best det som trenger å gjøre noe med, sier Hoem.