• Ulykkesstedet på RV 25
    FOTO: Stein Cato Nybakken

Elverum: I tillegg til retten, sakkyndige, aktor, forsvarer og tiltalte fulgte også et stort antall pårørende og rettspublikum med på befaringen. Trysilvegen forbi ulykkesstedet ble avstengt av politiet den tida befaringen varte.

Fortsatt lyser det i gravlykter rundt trærne der tre unge menneskeliv så brutalt ble revet bort den flotte sommernatta 3. juli i fjor. Alle varme hilsener står i grell kontrast til bitende januarkulda som møtte retten og de pårørende tirsdag ettermiddag.

Forut for befaringen ble retten presentert for kriminaltekniker, politiførstebetjent Jan Otto Rugsveens, rapport med bilder som ble tatt umiddelbart etter ulykken. Bildematerialet ble bare vist forretten og de impliserte, men de tilstedeværende fornemmet at det var kraftig kost. Ulykkesbilen var fullstendig maltraktert og det var voldsomme krefter i sving. Fra bilen traff elgen fulgte den veien i 74 meter, for så å skjære av, følge grøfta, over enn bekk, opp en bakkekneis for så å ende mot noen furutrær 132 meter lengre øst.

Et vitne ble forbikjørt av ulykkesbilen i Sandbakken rett vest for Rema 1000. Ulykkesbilen kjørte forbi ved å kjøre på feil side av midtrabatten. Da vitnet og hans kone nådde bakketoppen ved karosseriverkstedet, var ulykkesbilen allerede ut av rettlinja.

- Farten var veldig, veldig høy. Jeg vil tror et sted rundt 150-200 km/t, kanskje 180, mente vitnet.

- Har jeg drept noen?

Tiltalte var ute av seg det var ikke mulig å få fornuftige svar fra ham. «Har jeg drept noen?», gjentok føreren gang på gang. Han var blodig og hadde elghår i ansiktet. Det forklarte politibetjenten som først kom til ulykkesstedet. Han fortalte at meldingen om en ulykke med en enslig bil kom inn klokka 02.41. Da politipatruljen ankom ulykkesstedet så de at det brant fra bilens motor. Bilen hadde truffet noen trær i halvannen meters høyde fra bakken. Bak bilen observerte politiet to livløse personer, og konstaterte raskt at det ikke var noe å gjøre med dem. På høye side i baksetet satt ei jente, tilsynelatende med bilbeltet på. Også hun virket livløs, fortalte politibetjenten som vitnet i dag. På det tidspunktet var jenta i live, men bevisstløs.

Forvirret

Politiet ble gjort oppmerksom på at føreren satt i vegkanten. Politibetjenten fortalte at de prøvde å få kontakt med ham, men at han var forvirret og gjentok de samme spørsmålene gang på gang. Blant annet om hvordan det hadde gått med de andre.

Sjekket bilen

Politibetjenten fortalte at de tidligere ulykkesnatta hadde støtt på bilen med de de forulykkede.

De oppdaget en bil som var parkert helt nede ved vannkanten ved Sagtjernet. Politiet foretok en rutinekontroll av bil og fører, samtidig som de gjorde ungdomsgjengen oppmerksom på at det ikke var lov å parkere på plenen ved badeplassen. Politiet fant ingen uregelmessigheter på verken bil og fører ved Sagtjernet.Les også
NYHETER Tiltalte fortalte at en av de omkomne passasjerene i Hernes-ulykken tidligere hadde bedt ham å slakke av på farten
Les også
NYHETER Den 19 år gamle mannen fra Hamar nektet straffeskyld for uaktsomhet etter straffeloven da rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett klokka 09.00 tirsdag.