• FEIRING: Her ser vi Lise Skaslien, ansatt i restauranten, og eier Siri Elisabeth Tømte i full vigør på ett-årsdagen for oppstarten. Både Skaslien og kjøkkensjef Rylandsholm har jobbet med Tømte på Forstmann, stedet hun drev tidligere. De er begge svært fornøyde med konseptet og måten Elverums befolkning har tatt i mot dem på.Alle foto: may-britt bjørlo henriksen
  • KORT OG GODT: Brød fra håndverksbakeriet i Fageråsen i Trysil er mulig å få kjøpt hos Siris.

Elverum: Konseptet som er inspirert av mathaller og nisjebutikker rundt om i verden er tatt vel i mot i Elverum.

Selv om noen overraskelser har dukket opp undervegs, opplever Tømte at hun har klart å være tro mot ideen om å tilby elverumsingene et annerledes matsted.

Nisjested

Butikken som for det første ikke er lik de andre butikkene som selger fødevarer i Elverum, tilbyr nisjeprodukter fra Italia og Frankrike og flere andre steder, samtidig som de tilbyr mat fra norske småskalaprodusenter.

– En del av varene er fra småskalabedrifter, det skulle jeg gjerne hatt mer av, sier Tømte. Hun innser at det ikke alltid går. Og som hun tidligere har sagt hadde markedet ønsket det hadde hun ikke vært fremmed for å ta inn økologiske produkter. For en nisjebutikk som Siris er en av de viktigste tingene å finne en balanse mellom det kundene vet de vil ha, og det ikke ikke riktig vet at de vil ha, ennå.

Marked for kvalitet

Mange faste kunder og besøkende har både butikken og matstedet Siris fått i løpet av det året de har eksistert. Parallelt har både cateringvirksomheten og leveransene av mat økt. Nå den siste tiden har de fått en fast avtale om å levere mat til Dæsbekken og et annet flyktningmottak i nabokommunen.

– Det som overrasker meg litt er hvor bredt spekteret i alder er, fra de helt unge til godt voksne, sier hun.

Et år med en høyskala matvareforretning i Elverum viser at elverumsinger er mottaklige for mat som kjedebutikkene ikke fører. Faktisk kommer folk langveis fra for å spise hos Siris, elller for å handle varer fra mer mediterriane produsenter.

En av overraskelsene som dukket opp undervegs, var det at sentum av Elverum tømtes de tre første ukene av juli.

– Der hadde jeg ventet at det ville være mer folk i gatene og at vi ville få flere folk innom. Men det var en erfaring å ta med seg videre, som vi kan bygge på neste år og for eksempel planlegge ferie da, sier hun.