• leder: Avdelingsleder Gro Christensen sier det har skjedd mye på avdelingen de siste 30 årene.

Elverum: – Ventelistene var lange og vi hadde nok bedre tid til hver pasient før, innrømmer avdelingssjef Gro Christensen. Det er lett å se hvorfor. Christensen leder «Avdeling for bildediagnostikk» med 50 ansatte, et budsjett på 40 millioner kroner og skal bare i år gjennomføre 54.000 undersøkelser. Det er nesten 200 pasienter ut og inn hver dag.

– Men det aller meste er blitt mye enklere enn for 30 år siden. Overgangen fra Hardcopy til digitale bilder var et voldsomt fremskritt, sier hun. Den gang da måtte alle røntgenbildene som ble tatt fremkalles. Nå popper de opp på skjermen i løpet av sekunder.

Flere jubileum

Avdelingen har forsåvidt to gode grunner til å jubilere i år. For 90 år siden, i 1925, åpnet Hedmark sitt første somatiske sykehus med Fylkessykehuset i Elverum. Hit kom det et lite røntgenlaboratorium. I 1946 var det behov for en viss utvidelse. Avdelingen flyttet og fikk flere undersøkelsesrom og egen overlege. I 1984, flyttet de igjen. Radiologisk avdeling fikk 1.100 m² til rådighet på det nye sentralsykehuset. I 2002 ble avdelingen bygget ut for å gi plass til ny MR seksjon.

I 2011 fusjonerte radiologi og nukleærmedisin til det som nå heter «Avdeling for bildediagnostikk». Har tas det i dag røntgen, MR, CT og ultralyd.

Usynlige

Tiltross for at antallet undersøkelser øker hvert år, hevder Christensen at de nok er sykehusets mest usynlige avdeling.

– Vi blir sjelden nevnt når det diskuteres sykehus. Vi ses kanskje ikke så godt, men de ansatte her gjør en fabelaktig jobb hver dag, sier hun.

Bildediagnostikk er også et etterspurt diagnostisk hjelpemiddel og faget utvikler seg med nye metoder og nytt utstyr til stadighet. Det har gjort det mulig at de kan ha kveldsåpne poliklinikker og Drop-In alle hverdager.

Rekruttering

Rekrutteringen til radiograf-faget er god, sier Christensen. Så god at det nesten utdannes for mange. Radiografutdanningen består av en treårig høgskoleutdanning. Derimot er det mangel på spesialister, sier hun.

– Det er en generell mangel på radiologer i hele Europa. Dette merker vi også her. Vi har heldigvis hentet flere av våre utenfor Norge og det har fungert veldig bra slevom det innimellom kan by på noen språkproblemer, sier Christensen.

For å bli radiolog kreves det fullført seksårig medisinutdanning, samt en ytterligere spesialisering på minimum fem år.

På avdelingen i Elverum jobber det nå 10 leger hvorav tre er under utdanning.