Heradsbygd: – Gjødslingen kan begynne i slutten av april og på alt. Den er viktigst for å bli kvitt uønsket mose i plenen. Graset vil da vokse og ta overhånd, sier Kramprud Arnesen ved Elverum Hagesenter.

Kaste hatten gjennom

Når det gjelder bærbusker, skal de eldste grenene kuttes ved bakken. Nye grener skal stå igjen.

– Men en må ikke skjære toppen av de nye grenene. Da kommer det ikke bær på dem før neste år, sier hun.

Frukttrær skal beskjæres så mye at en kan kaste hatten sin gjennom treet og over en knopp, slik at den vender utover. Nå er det i seneste laget å beskjære kirsebær- og plommetrær, da de er blødere. De må beskjæres for sevjen går.

– Roser kan en klippe langt ned, til 15–20 centimeter over bakken, men ikke før en er sikker på at telen er gått. En kan vanne med kuldslått vann og gjødsle tre ganger til midten av juli. Unntaket er klatreroser og roser som blomster kun en gang i løpet av sommeren. De blomstrer på fjorårets skudd, sier Kramprud Arnesen.

Kan sås nå

– Hva kan en plante ut nå midt i april?

– Stemor og påskeliljer og løker generelt. Er telen gått er det bare å plante ut busker og trær. Grønnsaker kan sås inne nå, likeledes tagetes. Gladioler og georginer (dahlia) er blant blomstene som kan fordrives inne, sier hun.– Hvor varmt må det være om natta for at sommerblomstene kan plantes ut og er det lurt å ha de første blomstene i potter, som kan tas inn om natta?– Det kan ikke være kuldegrader, men mange tåler ned mot null, opplyser Kramprud Arnesen.Hun legger til at de blomstene som trenger mest varme, er de som drives inne idrivhus.Hvilke blomster er de mest populære hos kundene dine?– Stemor, Surfina, Betulia, Calibrachoa, som mange kaller Million Bells, margeritter, geranium. Det er så mange, sier hun.

Hjelpende hånd

Det er travle tider i gartneriet for Kramperud Arnesen og hennes medhjelpere. Mye skal ordnes før det store plantesalget, som begynner denne uka.

– Jeg får snakke med deg mens jeg jobber, sier hun.

Beskjeder og ei hjelpende hånd skal gis til medarbeidere med ulike gjøremål, det kan være hjelpe til å rulle ut duk på et bord og snakke med dem som to dager senere skal representere bedriften på hagemessen på Lillestrøm i helga som var.

– Jeg reiser etter fredag. Det betyr litt å være med. Det er veldig mange som er opptatt av hage og blomster, og jeg har tips å gi. Det er hektisk, fullt hus på standen vår hele tiden. Jeg får ikke gått rundt og sett noe hos de andre utstillerne, sier Kramprud Arnesen.

Vel hjemme er hun og medarbeiderne klare for en ny sommersesong med mye blomsterglede.