• JONAS FJELD: Drammenseren Jonas Fjeld besøkte Elverum i forbindelse med valgkampen høsten 2015.
    FOTO: MAY NORDSVEEN

Elverum: Men aller først, lørdag 30. januar, er det Elverums unge garde som entrer scenen i Ungdommens kulturmønstring (UKM), som i år har 25 innslag før påmeldingsfristen går ut.

– Vi har seks sceneinnslag, muligens to til, fire kunstutstillere, en lystekniker, to scenearbeidere, fem jurymedlemmer og de to konferansierene Pål Bakke og Natalie Gjærum, forteller kommunekontakt i UKM Elverum, Trine Harviken.For de enda yngre, tirsdag 2. februar, kommer Riksteateret ned en «vanvittig» morsom forestilling om bukkene Bruse som velger Badeland og vannsklie framfor setra.

– Denne familieforestillingen er utsolgt. Det eneste vi har igjen er noen enkeltbilletter, sier kulturhusprodusent Ole Kværneng ei uke før forestillingen.

Stappfullt

Dagen etter gjester Ole Ivars Storstua med sin egen showkonsert «Aldri FREÅFÅ», sammen med tidligere Ole Ivars-medlem og Kykelikokos-gjøgler Jørn Kolsrud. De som ikke har skaffet seg billett, må håpe på en ny anledning.

– Det er fullt. Stappfullt, sier Kværneng.

Da er det større håp for dem som vil oppleve Inger Lise Rypdal i konserten «Fra Toten til nå» onsdag 10. februar. Den byr på høydepunkter og slagere fra Rypdals enestående karriere gjennom seks tiår fra hun på 1960-tallet ble Norges første popstjerne.

– Vi har solgt omtrent halve salen to uker før konserten, sier Kværneng.

Gamle damer

Dagen etter kommer to andre nestorer innen norsk underholdning, Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli, med forestillingen «Gammel dame er vond å vende». Der møtes de to damene med forskjellig bakgrunn på samme rom på sykehjemmet, noe som fører til både irritasjon og felles interesse.

– Det er solgt 210 billetter, og jeg regner med at det blir utsolgt, sier Kværneng.

Også rådhusfoajeen tas i bruk under vinterens konsertsesong. I to forestillinger for de aller minste søndag 14. februar er det duket for «Babytriller» med to dansere og en musiker, som underholder og engasjerer smårollinger. Etter de om lag 20 minutter lange forestillingene inviteres barna til å leke i kulissene.

I det tettpakkete februarprogrammet er også Kari Svendsen. Tirsdag 16. februar, byr hun, sammen med musikerne Per Husby på piano, Kjetil Skaslien på trekkspill, Edvard Askeland på bass og Hermund Nygård på trommer og perkusjon, på høydepunkter fra karrieren sin.

– Så langt er cirka 100 billetter solgt, forteller Kværneng.

Jonas Fjeld, også han en veteran med stor plass i norske hjerter, er på turné og kommer til Elverum kulturhus tirsdag 23. februar sammen med bandet sitt med rendølen Birger Mistereggen, vokal, trommer, perkusjon, munnspill, Cato Kristiansen, vokal, gitar, perkusjon, Ole Jørn Myklebust, vokal, trompet, synthesizer, Finn Tore Tokle, vokal, bass og Ben Basgård, vokal, gitar.

En historie om vennskap

Innimellom de syngende gjestene i Storstua er Teater Innlandets forestilling «Om mus og menn» etter John Steinbecks roman med samme navn. Forestillingen spilles to ganger, tirsdag 1. marsog onsdag 2. mars.

«Om mus og menn» var Steinbecks debutroman og er en sterk og sår historie om vennskap. Handlingen er lagt til tøffe kår i USA på 1930-tallet og handler om to omstreifende arbeidere, som deler en drøm om en bedre framtid, den ene stor, sterk, snill og enfoldig, den andre liten og smart. Historien skildrer et spesielt og nært kameratskap som stadig settes på prøve. Denne perlen av en roman er filmet tre ganger, og blir med jevne mellomrom spilt på scener over hele verden.

Torsdag 10. mars er turen kommet til Henning Kvitnes og Claudia Scott, også de godt kjente artister med mange år bak seg som musikere og låtskrivere.

Kvitnes med fortid som rockemusiker, synger i dag på morsmålet og har gjennom mange år levert varige perler. I løpet av karrieren har han spilt sammen med countryartisten Claudia Scott, som han deler scene med denne kvelden. Også hun har en lang løpebane som musiker.

Russerevyen

Uka etter Grundsetmartn inntar ELVIS-russen Elverum kulturhus med tre forestillinger, onsdag 16., torsdag 17. og torsdag 17. mars.

Onsdag etter påske, 30. mars, er turen kommet til den landskjente trubaduren fra nord, Ola Bremnes, som har med seg en gitarist og en bassist. Av hans eldre viser er «Folk i husan», av nyere dato «Har du fyr», som flere nordnorske artister har på sitt repertoar.

– Vi begynner å nærme oss 100 solgte billetter, sier Kværneng.

– Are Kalvøs humorshow søndag 3. april selger bra. nå, vel to måneder før showet, har vi 150 billetter igjen, sier han.

Det halvannen time lange showet er så langt sett av 20 000 på Det Norske Teatret og har fått gode kritikker i de største avisene. Med seg har Kalvø bassist Ole Marius Melhuus og pianist Ståle Sletner.

Torsdag 7. april kommer Spellmannsnominerte Roy Lønhøiden Trio. Den lavmælte musikeren fra Kongsvinger, som debuterte i 1994, har gitt ut fem album, som alle har fått svært gode kritikker. Det siste kom i 2015.

– Salget er så vidt i gang, men så er det lenge igjen til denne og de siste konsertene, sier Kværneng.

Store musikalske øyeblikk

Med Nordic Tenors, Jan-Tore Saltnes, Roald Haarr og Sveinung Hølmebakk onsdag 20. april er det duket for festkveld med musikalske høydepunkter i form av klassiske perler, store musikalske øyeblikk og mye humor. Disse muntre tenorene har vunnet Komiprisen, de har vært kongelige toastmastere, har åpnet den nye operaen i Oslo og vunnet publikums hjerter over hele landet.

Allerede kvelden etter kommer danseforestillingen «Leahkit». Den er et møte mellom norsk folkedans og samisk joik. Hallingdanser Hallgrim Hansegård, kjent fra FRIKAR, og en av våre mest markante joikere, Torgeir Vassvik, har laget en forestilling om «Leahkit», som er det nordsamiske ordet for å være til stede. I ei tid der vi streber etter multitasking og forsøker å takle tidsklemma best mulig, tvinger Leahkit oss til være til stede i øyeblikket. Forestillingen hadde premiere i Tyskland i juli 2015, og er spilt i Storbritannia, Nord-Norge, på Vestlandet og i Oslo før den kommer til Innlandet i 2016. Forestillingen har fått fantastisk mottakelse fra publikum og presse overalt.

Vamp, som har 25-årsjubileum denne våren, feirer med konsertturné over hele Norge og inntar Storstua 25. april. Det populære bandet har fått hedersbevisninger og priser både nasjonalt og lokalt, blant annet fem Spellemannspriser og er blitt kåret til «Årets Spellemann».

Når Oslo Danse Ensemble 2016 inntar Elverum kulturhus onsdag 27. april, avslutter de det årets fire første konsertmåneder. Med sin gnistrende dans er ensemblet en av de aller viktigste døråpnere for dansekunsten i Norge. Overalt legger de med sin danseglede publikum for sine dansende føtter. Publikum advares mot at det er vanskelig å sitte stille.

Mer om alle artistene står å lese på Elverum kommunes nettside.