I forbindelse med at Elverumsdagene har 30-års jubileum i august, har vi tatt en lengre prat med Per Erik Heramb, som nærmeste alene holdt hjulene i gang de første årene:

- Det hele startet etter martn i 1986 da vi hadde et møte i handelsstanden, det var et ønske om flere arrangementer og at vi skulle ha det St.Hans helga. Det ble for kort tid til planlegging, så vi ble enige om at det skulle være i august. Vi ble også enige om at butikkene skulle ha åpent til kl. 2400, det var ikke bare enkelt – det ble noen møter med Handel og Kontor kan du si. Tanken bak det hele, var at vi ønsket å gi noe tilbake til alle som handlet gjennom hele året, erindrer Heramb.

«SYNES DET VAR I GÅR»

Da tankene går tilbake til alt som skjedde de første årene, forteller Heramb entusiastisk videre:

- Tenk at det er 30 år siden, jeg synes det var i går jeg! Det kom utrolig mye folk utover kvelden, selv om det var mye regn. Mandagen etter oppstarten, fikk vi førstesiden i Østlendingen: «Kjempesuksess for Elverumsdagene». Det var stort for oss!

- Uten de nå avdøde Hans Storm Martinsen og Arne Nilsen som satt i styret for handelsstanden, som ga meg frie tøyler, hadde dette ikke gått så bra som det gikk. Vi hadde gratis frokost allerede første gang i 1986. Vi fikk litt «kjeft» av Skogmuseet ettersom arrangementene kolliderte, med i ettertid ble de enige med oss om at det var smart med flere arrangementer samme helg. I 1986 hadde de rundt 10.000 besøkende og i fjor var det over 30.000, så det er ikke tvil om flere arrangementer samtidig, trekker flere ulike folk, forteller Heramb.

GRATIS FROKOST, GRILLET OKSE OG STJERNE PÅ TORVET

Grunntanken var klar allerede ved oppstarten:

- Det skulle være gratis frokost, vi skulle ha grillet okse og det skulle være en stjerne av stort format på Torvet. Tivoli fikk vi med fra andre året, vi hadde Veterankorpset lenge – som spilte gratis, men fikk pølser og øl, ler Heramb.

- Første året hadde vi ingen penger, så da trykket vi avis med program selv og det tjente vi gode penger på. De første årene drev jeg alene fra bakrommet i urmakerforretningen. Jeg husker også at jeg ble intervjuet av avisene kvelden før åpningen, da regnet det så fælt, at jeg uttalte: regner det slik i morgen, da reiser jeg på hytta på Flisdalen! Men selv med regn, så måtte jeg jo være til stede, smiler Heramb.

HAR VÆRT EN SUKSESS FRA FØRSTE DAG

Selv om de startet i det små, ble Elverumsdagene raskt en suksess:

- I 1988 hadde vi tjent nok penger til å få hit en internasjonal stjerne, Bonnie Tyler, som var veldig stor på den tiden. Hun kostet oss 180.000 og hun hadde en lang liste med krav. Vi leide en stor campingvogn fra Håkons Camping på Flisa, og jeg spiste middag med henne på Elvarheim. Det foregikk på knote-engelsk, men hun var ei hyggelig dame, ler Heramb.

- Vi hadde også Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rypdal her tidlig på, de var IKKE kravstore. Tande-P var også her, det var en periode han hadde med seg ei geit, humrer han godt.

- Tilbake til Bonnie Tyler, vi tok 100 kroner billetten og solgte 3.000! Det gikk akkurat i null, men vi kunne nok tatt mer i inngang. Det var sikkert like mange utenfor gjerdet også! Jeg husker fortsatt vi satt og telte penger utover natta, smiler han.

SKAPER BLEST OM ELVERUM

Under årets dager, blir det storfint besøk:

- I et samarbeid med Festspillene, får vi lørdag besøk av Sivert Høyem og Lars Winnerbäck. Det er klart dette trekker folk fra store områder og det medfører at vi skaper blest om Elverum, sier Heramb.

Per Erik Heramb er inne i sitt siste år som leder for Handelsstanden og sentrumsforeningen og har sagt at dette ER siste året han er med.

- Og du er helt sikker på at dette blir siste året, du klarer å holde deg unna?

- NEI, ler Heramb.