• BJØRK: Akkurat nå er det bjørkpollen som gjør seg gjeldene. På to dager har bladene kommet på bjørkene i Elvarheimsparken.

Marit Lillekjendlie, informasjons farmasøyt hos Boots Apotek på Amfi har travle dager nå som kundene kommer for å få informasjon om pollenallergi og medisin for å bekjempe plagene.

- Det er mange medisiner man kan få. Noen på resept og andre er reseptfrie medisiner. Så det er stor trafikk om dagen. Vi merker det godt her på apoteket ja, sier Marit Lillekjendlie.

Dusje før man legger seg

Det er mange måter man kan forebygge allergi på. Og minske virkningene kroppen har på pollen. Men det å dusje før man legger seg, er et eksempel en forehåndsregel man kan ta.

- Hvis man vasker og dusjer håret før man legger seg til å sove, så kan det hjelpe. For pollen fester seg til både håret og klærne våre når vi er ute, spesielt nå når det er så godt og fint vær ute, sier Marit Lillekjendlie.

Også vask av klær er viktig, og da er det viktig å ikke tørke klærne ute, skal vi tro informasjons farmasøyten.

- Om man skal tørke klær, så bør en ikke tørke de ute nå. For pollenet det fester seg til klærne, sier Marit Lillekjendlie.

kjedelig for barna

For å se hvordan man har allergi for pollen er ganske lett. Kjennetegn er at man må nyse, røde og rennende øyne og kløe i nese og øyne.

- Det er ikke vanskelig å se at man har pollenallergi. Det merker man veldig fort. Sliter du men en allergi vil du få rennende øyne, rennende nese, også klør det veldig både i nese og øyne, sier Lillekjendlie.

Når det gjelder barna så bør foreldrene være på vakt. 

- Nå som det er varmt i været, og barna er mye ute så kan det gi store utslag for de som har pollenallergi. Man skal ikke nekte barna å leke ute, men når de sparker fotball eller er mye ute i skogen eller gresset, bør man ta en dusj og vaske klærne. Da vil man få mindre irritasjon med pollen, sier Marit Lillekjendlie.

Og kunne bli kvitt allergien er ikke lett, men det finnes medisiner som hjelper til med å holde det i sjakk. Den vil redusere reaksjonen kroppen har med allergien. Og er man usikker på om man er allergisk, bør man oppsøke lege.

- Ja, det beste er da å oppsøke lege og få testet seg. Man kan jo også komme innom oss på apoteket for informasjon, men det beste er å oppsøke lege, avslutter Marit Lillekjendlie.