Rennet, eller arrangementet har de siste årene måtte blitt gjennomført på bena ettersom det ikke er snø igjen til å kjøre skiløyper. Men det stopper ikke Siljuberget Skilag for å arrangere «lonken».

- Vi kjører skjærtorsdag hvert år Siljubergslonken. Tidligere var dette et skirenn på idealtid, men de senere årene har vi måttet gått på bena da det ikke har vært snø nok til å gjennomføre et skirenn, sier Lena Jørgensen, leder i Siljuberget Skilag.

Hun kan fortelle at problematikken med lite snø, ikke er ny.

- Det var lite snø i fjor også, men vi kjører fortsatt idealtid. Det vil si at det på forhånd blir satt en tid på hvor lang tid det skal ta å gå den opp fastsatte «løypa», og det gjelder å komme nærmest mulig den oppsatte tiden. Den vinner et napp i vandrepokalen vår, sier Jørgensen.

Alle kan delta

Og nettopp at idealtid blir brukt, gjør også at alle i alle aldre kan være med.

- Dette skal være en tid som er satt slik at om du er ung, gammel, kortbeint eller langbeint så skal du kunne komme nærme tiden uansett, sier Lena Jørgensen.

Siljuberget er ei lita grend innerst i Sørskogbygda i Elverum, på grensa mot Våler kommune. Det bor omtrent 35 fastboende i grenda, men innbyggertallet minst dobles i løpet av påsken.

- Når vi startet med Siljubergslonken i slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet så hadde vi over 100 deltakere. I de senere årene har nok deltakerantallet sunket noe. I fjor var vi rundt 50 deltakere, men for mange så tror jeg at jeg kan si at «påsken ikke er den samme uten Siljubergslonken», sier Jørgensen.

Går ikke an å jukse

Sjøl om rennet, eller arrangementet, er på idealtid er det vanskelig å jukse kan lederen i Siljuberget Skilag fortelle. For løypa blir lagt om, år til år.

- Det varierer litt på hvor lang løpya er, og det har noe med at man ikke skal kunne gå på samme tid hvert år. Om tiden i fjor var på 31 minutter i ei løype, så er den ikke 31 minutter i årets løype, fastslår Jørgensen.

Det er Lena som går løypa og fastsetter tiden på forhånd, og nå skal hun ut å gå igjen.

- De siste årene er det jeg som har gått tiden, eller det har vel vært slik hvert år egentlig. Så jeg vet ikke hvor lang løypa blir i år, men vi skal gå motsatt retning av den vi gikk i fjor, sier en hemmeligshetsfull leder i Siljuberget Skilag.

Om man ikke orker å gå hele løypa, er det muligheter for å stå å «lure» ved målstreken og hvile litt før man går i mål.

- Alle skal kunne være med. Om det du kun bare klarer å gå 300 meter så kan du delta. Du trenger ikke gå hele distansen vi har satt opp, og kan derfor stå ved målstreken og vente i 15 minutter om du vil det, sier Jørgensen.

Håper på stor deltakelse

Skjærtorsdag klokka 13.00 går startskuddet fra lokalet Høivang i Siljuberget. Med rundt 50 deltakere de siste årene, håper nå lederen på flere som vil komme til Siljuberget for en hyggelig dag.

- Jeg håper på stor deltakelse og ønsker alle hjertelig velkommen til Siljuberget. Jeg kan garantere at det blir en koselig dag, avslutter Lena Jørgensen, leder i Siljuberget Skilag.