• FOR ALLE: Det er lagt opp til turer for de som ønsker å gå langt, og de som ønsker litt kortere ruter.

Den 10. mai starter sommersesongen opp for turkampanjen Ti på Topp i Elverum. Det er et samarbeid mellom Bedriftsidretten, Elverum Kommune og Nortura, og varer helt til den 10. oktober.

– Totalt 15 turer blir merket opp, hvorav 10 av dem er gåturer og 5 er sykkelturer, forteller idrettspedagog i Elverum Kommune, Anita Østerhagen. 

Flere nye turmål

Årets turhefte består av både gamle og kjente turmål, men også noen som er helt nye.

– Jeg kan selvsagt ikke røpe alle enda, men av de helt nye turene er blant annet Ulvåsen, som ikke er så langt unna Renosdammen. I tillegg har vi en annen ny tur på andre sia av Trysilvegen, som går inn til Kommunekoia i Ulvådalen. Begge turene kan man gå til fots, men til Ulvåsen er det også mulig å sykle, forteller Østerhagen.

En annen av årets nye innslag i turprogrammet går til Støpberget, som er et par kilometer sør for grendehuset på Melåsberget.

– Det er et veldig fint utsiktspunkt, synes idrettspedagogen.

femte sommersesong

I tillegg til de nye turene, har det også blitt hentet inn gamle turer som ikke var med blant toppturene i fjor.

– Flotsberget og Stavåsdammen har vært veldig populære turmål, så de har vi med i år igjen, opplyser Østerhagen. 

Ti på Topp startet opp i Elverum sommeren 2012, og den første vintersesongen var i 2013. 

– Så vi har hatt noen runder nå, både sommer og vinter, forteller hun. 

Årets siste mulighet for å delta på vinterturene var denne helgen, så nå blir det altså en liten pause før sommersesongen starter i mai. 

– Oppstarten 10. mai er Verdens Aktivitetsdag, så da kjører vi igang med kick off til Stavåsdammen, forteller idrettspedagogen.      

Turer for alle

– Det er meningen at man ikke skal behøve å være lokalkjent, men at man kanskje blir det i løpet av sesongen. Hver tur har en beskrivelse og et enkelt kart, så det skal være greit å finne fram selv om man ikke er lokalkjent, sier Østerhagen. 

Men hun oppfordrer folk til å lese turbeskrivelsen, og gjerne ha med seg den når man er ute på tur.

 – Vi har prøvd å lage til heftet sånn at det skal være turer som treffer alle. Noen er korte og enkle, noen litt midt på treet, og andre litt lengre. Så det skal være turmuligheter for enhver smak, forteller hun.

Ofte er det mulig å korte ned turen, eller, hvis man ønsker det, ta lengre alternative ruter. Det er også mulig å gjøre avtaler for tilrettelegging for rullestolbrukere og barnevogner.