For det har nesten aldri før vært et større utlån ved biblioteket i Elverum. Totalt hadde Elverum bibliotek et utlån på 7.643 enheter i juli 2017. Sett mot juli 2016 er dette en oppgang på 189 enheter. Men går man lengre bak i tiden, og ser på 2013-tallene blir forskjellen større. 

I 2013 ble det lånt ut 6.236 enheter ved Elverum Bibliotek, altså en ganske bra økning til årets 7.643.

Både været og kampanjen «Sommerles» får noe av æren for det gode utlånet.

- Juli var bra og vi har rekordutlån. Jeg tror det skyldes «Sommerles»-kampanjen, for det har vært mange barn innom her og lånt bøker. I tillegg har det vel vært et godt «lesevær» i sommer, sier Lisbeth Hanstad Lundby.

Hun forteller at det er flere måter på hvordan man kan låne en bok.

- Man kan blant annet lese e-bøker. Det er noe vi ser blir stadig mer populært. Da kan man laste ned boka for eksempel på et nettbrett. Noe vi ser stadig flere gjør, sier Hanstad Lundby.

Mange bruker biblioteket, men det er plass til flere

Biblioteket i Elverum er flittig brukt, men det er stor kapasitet som står ubrukt.

- De som bruker biblioteket er ganske flinke til å bruke oss, men vi skulle gjerne sett at vi fikk flere som vil låne bøker. Så det vi ønsker oss er at vi skal få flere nye lånere, sier Lisbeth Hanstad Lundby.

Og om ikke biblioteket i Elverum har akkurat den boka du vil lese, kan de «fjernlåne» den fra andre biblioteker.

- Ja, det er noe vi gjør ganske ofte, forteller Hanstad Lundby.

«dagbøker» populært

Under årets «Sommerles»-kampanje så har de ansatte ved biblioteket sett en klar trend i barns lånevaner.

- Hele «Sommerles» er en fantastisk suksess og vi ser at stadig flere barn blir med. De bøkene det går mest av under kampanjen er de med litt humor. Også ser vi at slike typer «dagbøker» slik som «En pingles dagbok», de er kjempepopulære. Så skal vi oppsummere «Sommerles» så har det vært en suksess hos oss, avslutter Lisbeth Hanstad Lundby.