Elisabeth Gjerdingen går for tiden på Høgskola i Hedmarks avdeling på Rena. Der studerer hun Digital medieproduksjon. Bildene som hun har tatt og viser frem på Tante Gerda, er bilder hun har lært å tatt gjennom skola.

- Hvordan jeg skal ta bilder og hvordan jeg skulle stille inn kameraet har jeg stort sett lært på skola. Spesielt nordlys-bilene mine er tatt med forskjellige instillinger på kameraet, sier Gjerdingen.

Nordlys og stjerner

Noe som fasinerer sørskogbygdsingen er nordlyset og stjernehimmelen. Det er motiver som går igjen i bilende til Elisabeth Gjerdingen.

- Jeg tar bilder av litt av hvert, men i utstillinga mi har jeg med nordlysbilder, biler av stjerner og bilder fra Afrika, sier Gjerdingen og legger til:

- Å ta bilder av nordlys var noe jeg lærte på skola. Jeg har trent og øvd mye på det, før det ble bra. Man trenger et stativ også må man benytte veldig lang lukkertid. Også fokus da, som forøvrig er veldig vanskelig i mørket, sier Elisabeth.

- Ja, hvordan får du stilt fokus i bekmørten?

- Det er litt vanskelig ja. Men jeg bruker en sterk lommelykt hvor jeg lyser på tretopper langt unna, og stiller fokus etter de. Det fungerer veldig bra, sier Elisabeth Gjerdingen.

Malerier

Med i utstillingen Gjerdingen nå har på Tante Gerda på Hamar, så har hun også avfotografert malerier. Nok en gang er det en skoleoppgave som ligger bak ideen med bildet.

- Det var en skoleoppgave jeg hadde da jeg var i USA. Da kjøpte jeg litt maling og malte på et stort hvitt ark. Etter det malte jeg venninna mi som stod foran. Og da tok jeg bilde, sier Elisabeth Gjerdingen.

Men det er ikke bare malerier og nordlys som interesserer Gjerdingen. Også stjerner og stjernemotiv.

- Metoden blir det samme som jeg gjør når jeg tar bilde av nordlys. Men det kommer litt an på hvordan du vil at bildene skal se ut. Jorda roterer jo, så om du vil ha stjerne sånn som vi ser de på nattehimmelen, kan du ikke ha en lukkertid på mer enn 20 til 25 sekunder. Jeg bruker å ha en lukkertid på 15 minutter, sier Elisabeth Gjerdingen.

- 15 minutter?

- Ja, 15 minutter. Da får du bilder med streker, for når jorda roterer vil du få med sjernene som beveger seg. Stjernene blir som streker og det er ganske stilig syns jeg, sier Elisabeth Gjerdingen.

Ut mai

Det er første gang Elisabeth får stilt ut sine bilder hos Tante Gerda. Nå håper hun at kanskje noen vil kjøpe bildene hennes også.

- Jeg sendte en mail før jul om de kunne ta meg inn. Jeg hadde lest om at de tok inn utstillere. I april fikk jeg svar tilbake om at de gjerne ville ha mine bilder på utstilling. Så nå henger de der i hele mai, stråler sørskogbygdsingen.