• DELTE UT STPENDET: Banksjef hos Sparebank 1 Østlandet, Kjell Inge Bækken, overrakk stipendet på 10.000 kroner til Silje Eugenie Strande Øktner.

Torsdag kveld var det offisiell åpning av Volumfestivalen i Festsalen på Rådhuset i Elverum, og samtidig ble Volumstipendet delt ut til tre lokale kunstnere. 

I år var det forfatter Nora Aschim, musiker Marja Mortensson og kunstner Silje Eugenie Strande Øktner som fikk tildelt hvert sitt stipend på 10.000 kroner fra Sparebank 1 Østlandet.

I tillegg fikk Mortensson et eget stipend fra Musikknettverk Østlandet på 10.000 kroner. 

Skal bruke pengene på ny plate

– Jeg er veldig takknemlig for stipendene. Akkurat nå er jeg midt i planlegging av plate nummer to, så pengene går nok rett til innspillingskostnader. Det er supert å få lov til å få litt bedre økonomi til det, smiler Marja Mortensson.

Hun er fra Svahken sijte i Engerdal, er sørsame og bruker sørsamisk joik i sin musikk.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at hun har vist seg som et tydelig talerør for en norsk mindretallskultur, har store kunnskaper om tradisjonen hun står i, og mot og evne til å bruke tradisjonsstoffet på en ny og uventet måte.

Etter stipendutdelingen opptrådte Mortensson sammen med band, til stor begeistring fra publikum.

I tillegg har hun årets arkivkonsert i Stai-stua på Glomdalsmuseet førstkommende søndag.

Ung debutant og allsidig kunstner

De to andre vinnerne er også veldig glade etter torsdagens åpning av festivalen.

Nora Aschim kommer fra Hamar, og er Flamme Forlags yngste debutant. I juryens begrunnelse heter det blant annet at i debutromanen «Unngå øyekontakt» har hun et språk som er uvanlig modent for en 18-åring.  

– Jeg skal bruke pengene på husleie, og kanskje litt mat, ler hun. 

Aschim er student, og har planer om å både fortsette å skrive og å studere.

Den siste vinneren, Silje Eugenie Strande Øktner, er fra Sør-Odal, og er en allsidig kunstner. 

I juryens begrunnelse heter det at hun viser stor variasjon i materialbruk og uttrykk, og bruker ulike arenaer og tema i kunsten. 

Strande Øktner har tidligere jobbet som arrangør på Volum tidligere, og synes det er veldig hyggelig å være tilbake som utstiller i år.

– Jeg har en boks på Rådhusplassen, med en installasjon som heter «Fakta om steder». I tillegg har jeg etablert en badeklubb ved et tjern i nærheten her, forteller kunstneren. 

Fornøyd festivalsjef

Festivalsjef Stine Haugen holdt åpningstalen sammen med skuespiller Isabel Christine Andreasen.

– Jeg er storfornøyd, og synes den offisielle åpninga gikk kjempefint. Det er så mange flotte deltakere her i år, så det var deilig å se en liten smakebit av dem på scena her i kveld, strålte Haugen. 

Hun synes det var veldig fortjent med de tre vinnerne som fikk årets volumstipend.

– De er veldig flinke innen hver sin kunstretning, så jeg håper pengene kommer godt med, sier hun.