• BEDRE DEKNING: Prosjektleder for dekning i Telenor, Pål Lukashaugen, melder om økt utbygging av 4G fra selskapet. (Pressefoto, Telenor)

- Ja, når jeg sier full, så mener jeg 99.9 prosent befolkningsdekning i kommunen. Det vil være så og si alle innbyggerne i Elverum, med unntak av noen få som ikke vil kunne få 4G fra oss, sier Pål Lukashaugen.

Etter at Telia har ledet dekningskampen på 4G i Elverum, setter nå Telenor opp tempoet og fremskynder utbygningen. Egentlig skulle de ha blitt ferdig med sin 4G-utbygning i 2018, nå satser de på å være ferdige i løpet av neste år.

- Vi har gode nyheter når det gjelder dekning på 4G i Elverum. Vi skal være ferdig i Hedmark fylke senest ved nyttår 2017/2018. Det er riktig at vi hadde satt oss som 2018 som mål for at vi skulle være ferdige, men vi fremskynder disse planene etter at konkurransen blir hardere, sier Lukashaugen.

Mer effektiv utbygging

Grunnen til at teleselskapet nå kan få til en utbygging raskere i Elverum, enn det som var planlagt er at de nå tar område for område, og oppgraderer de fleste senderne i samme område.

- Vi jobber litt annerledes, og vi har gjort en omstokking av planene våre. Vi har fått entreprenøren vår til å jobbe mer effektivt, å ta område for område. Da kan vi raskere rulle ut 4G. Og på alle basestasjonene vi bygger ut, setter vi i gang 4G+, sier Pål Lukashaugen.

Siden det ble kjent at Telia satte opp tempoet for utbygging, så har ikke storebror ligget på latsiden. Det har bare tatt noe lengre tid for Telenor enn for utfordreren. Men det skal det nå bli en slutt på.

Også hos Telia vil alle deres basestasjoner være utstyrt med 4G, melder Inside Telecom. Telia har nå nådd dekningskravet på 98 prosent befolkningsdekning. Dette kravet fulgte med 800 MHz-konsesjonen som Telia (da NetCom) ervervet seg i frekvensauksjonen i 2013.

96,5 prosent arealdekning

Det fremgår av Telenors planer for Elverum kommune at 99,9 prosent av innbyggerne skal få 4G-dekning i 2017. Om du ferdes mye rundt i kommunen, er det oppgitt at Telenor vil ha 96,5 prosent arealdekning i Elverum kommune. Det vil si at noen vil ikke kunne få 4G fra teleoperatøren.

- Det vil være 200 til 250 innbyggere i Elverum som ikke vil kunne motta 4G-dekning fra oss i sine hjem. Ellers vil altså de 99,9 prosent andre elverumsingene kunne få 4G-dekning fra Telenor, da vi er ferdig med utbyggingen 1. juni 2017, sier Pål Lukashaugen.

Allerede god dekning

Prosjektlederen i Telenor sier at de allerede har god 4G-dekning i Elverum, men at det kommer flere basestasjoner som vil sende ut 4G.

- Vi har god dekning i Elverum allerede, men den kan alltids bli bedre. Ved påsketider oppgraderte vi senderen på Madsberget mot Trysil til 4G. I tillegg har vi planer om at Hernes skal få ny 4G-dekning. Også i Sørskogbygda vil det bli 4G-dekning, men der tror vi ikke at det kommer 4G før på nyåret i 2017, men det kan komme tidligere, sier Pål Lukashaugen.

Ny mast i Bikkberget

Som et ledd i å bedre mobildekningen i Elverum, har Telenor i samarbeid med Elverum og Åmot kommuner planlagt et nytt senderpunkt. Den nye masta skal settes opp i Blikkberget.

- Den nye masta som skal opp i Blikkberget står riktig nok i Åmot kommune, vil den vil kunne gi god dekning også inn i Elverum kommune gjennom Julussdalen. Og der vil vi faktisk bygge helt ny dekning i løpet av oktober eller november i år, sier Pål Lukashaugen, prosjektleder for dekning i Telenor.

Lukashaugen kan fortelle at masta som skal opp i Blikkberget er etterlengtet. Den vil kunne gi god 4G-dekning etter Julussdalsvegen og i områdene rundt. Han erkjenner at dekningen der i dag er dårlig.

- Det vil bli en helt annen hverdag for innbyggerne i Blikkberget som vi få veldig god dekning. Dekningen etter Julussadalsvegen er ikke god i dag, men når basestasjonen er satt opp, vil det bli god 4G-dekning, sier Lukashaugen.

4G++

Utviklingen går stadig fremover og i Leiret har allerede telegiganten satt i drift noe de kaller for «4G++». Det er i realiteten vanlig 4G, men med høyere kapasitet.

- 4G+ gjør at vi kan kombinere signaler fra to frekvenser. Mens 4G++ kan vi kombinere signaler fra tre frekvensbånd. Da vil man kunne oppnå hastigheter opp mot 450 Mbit/s i nedlasting, avslutter Pål Lukashaugen i Telenor.