Fra 1. juni og ut august kan alle barn fra 1.- til 7. klasse delta på nettvarianten av bibliotekets Sommerleskampanje i Elverum. Årets tema er norrøn myotlogi, og det blir premier etter hver tiende, tjuende og trettiende bok man leser.

– Det er også mulig å komme til biblioteket og få lesepassvarianten på papir, hvis man ikke vil registrere seg på nett, forteller Tora Jervell på Elverum bibliotek. 

Lesepassvarianten har ingen nedre aldersgrense, og Jervell forteller at de i fjor hadde flere deltakere i fire-femårsalderen. 

Sommeren er en fin lesetid

– Sommerles er en kampanje for deg som leser selv, blir lest for eller som hører på lydbok, sier bibliotekaren. 

Hun forteller at biblioteket har åpent i hele sommer, så det er bare å komme innom og låne bøker.

– Sommeren er jo en fin lesetid. Barna har fri, de kan høre på lydbok i bilen, lese på stranda, eller ta med boka ut i hagen, foreslår Jervell.

Hun håper kampanjen skal være med på å motivere ungene til å lese, selv om det er skolefri.

"En tyv i natten"

Hovedtyngden av deltakerne har vært barn fra 8- til 11 år.

– I fjor var et toppår på lesepass, så jeg tenker kanskje at flere registrerer seg på nettvarianten i år. Der skriver du inn navn, lånenummer, klasse og bøker du har lest, forteller bibliotekaren.

På nett er det en spesialskrevet fantasyfortelling som deltakerne kan lese, og det kommer et nytt kapittel hver 14. dag. I år heter den "En tyv i natten", og er ren norrøn detektivfortelling.

– I tillegg er det oppgaver som barna kan løse opp mot fortellingen, opplyser Jervell.

 Sommerleskampanjen har hatt mellom 50- og 100 deltakere i Elverum hvert år siden oppstarten.