• EN SVØMMEHALL: Det er for lite med en svømmehall i Elverum hvis de skal satse på konkurransesvømming. foto: arkiv

Elverum: Elverum Svømming har rundt 65 svømmere på konkurransenivå, pluss tre rekruttparti.

– De siste årene har vi klart å holde antallet i klubben på over 60 stykker, og det er bra, i 2009 hadde vi ikke mer enn 30 på konkurransenivå, forteller Zsolt Katona, hovedtreneren i klubben.

I tillegg til en på 18 år har han med to på 17 år, resten er 16 år og mindre. Den yngste er 13 år i år. Konkurransegjengen består av 17 svømmere fra Elverum og fire fra Hamar.

– Jeg begynte som trener her i Elverum i 2009, men begynte å trene svømmerne på Hamar i fjor. De er ikke så mange som oss i Elverum, sier han.

Dårligere svømmehall

– Fasilitetene her i Elverum er mye dårligere enn på Hamar, hvor de har en av landets beste svømmehaller. I motsetning til her i Elverum er det på Hamar er det litt lav aktivitet i dag, sier han.

På Elverum brukes svømmehallen til Folkebad, på dagtid bruker skolene den, tidlige på morgenen er det morgensvømming, og mange andre aktiviteter.

– Jeg som trener synes vi bruker bassenget altfor lite. Mandager, onsdager og fredager har vi bare en times trening. De som kvalifiserer seg til NM trenger to timer i bassenget hver eneste dag. Andre folk synes vi i svømmeklubben bruker det for mye, men som trener mener jeg at vi bruker det altfor lite, sier Katona.

Elverum Svømming har mange partier, konkurransesvømming og svømmeskole.

– Det er mange av tilbudene våre som er rettet ut mot folk.

Langbane

– Dette stevnet er et viktig stevne i sesongen. Det blir det første langbanestevne vårt i år. Vi kjørte stort sett kortbanestevner i høst og i vinter. Nå når det blir vår og sommer blir det langbaneløp for NM blir i langbane, sier Katona.

Elverums-svømmerne møter rundt 700 svømmere som skal ut i 4.000 starter. 40 lag fra Sverige, Danmark og Norge er påmeldt

– Svømmerne øver også i 50 meters basseng, men vi har bare 25 meters basseng her i Elverum. Det er det som er mest vanlig i Norge. Vi var her for to år siden. Da funket det veldig bra. Vi likte oss godt. Nå er det blitt veldig stort, med over 4000 starter. Vi reiser sammen med Ullensaker-svømmerne som vi samarbeider mye med, fordi de har også ungarsk svømmetrener, sier Katona.

Han har vært konkurransesvømmer selv på 80-tallet, og har med det egen erfaring fra idretten og som trener.

– Norge har mange talenter. Norge kunne vært gode i svømming også, minst like gode som de er i Ungaren, men for å få løftet svømmeidretten enda bedre, må de bygge flere svømmehaller. Landslagstreneren sier også at vi her i Norge må lære en annen treningskultur. Kanskje derfor det kommer mange utenlandske trenere. Utøverne må lære seg disiplin og lære seg til å jobbe hardt for å nå langt, sier han.